Általános szűrővizsgálatok

Állapotfelmérő szűrővizsgálatok Szegeden a Stefánia Klinikán

  • Szeretné tudni, milyen az egészségi állapota?
  • Teherbírása csökkent és nem tudja, mi okozza?
  • Családjában gyakori a szív-érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, elhízás?
  • Stresszes életet él, rosszul alszik?
  • Szeretné a vérnyomását, koleszterinszintjét ellenőriztetni?
  • Úgy érzi, nem megy a fogyás, vagy a leadott kilók hamar visszajönnek?

A szegedi Stefánia Klinika komplex szűrővizsgálatokat nyújt páciensei számára. Szűrővizsgálatainkat a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel végezzük, köztük a Hitachi Noblus ultrahangkészülékkel, mely az átlagnál részletgazdagabb képet készít a belső szervek állapotáról, ráadásul bizonyos esetekben kiválthat diagnosztikai célú, szívkatéteres vizsgálatokat is. Szűrőcsomagjaink segítségével teljes képet kaphat az egészségi állapotáról, ezenkívül  életmód tanácsadással is várjuk Önt! A Stefánia Klinikán emellett számos szakrendelés közül választhat, orvosaink pedig szakmájuk legjobbjai közé tartoznak!

Kardiológiai szűrővizsgálat

A kardiológiai szűrővizsgálattal felmérjük a rizikótényezőket, és az érrendszer állapotát. A vizsgálat célja az esetleges szívbetegség kialakulásának megelőzése.

Tartalma: részletes családi és egyéni kórelőzmény, anamnézis felvétele, fizikális vizsgálat, vérnyomás mérése, EKG vizsgálat, leletadás-kiértékelés.

A panaszoktól, tünetektől illetve az EKG-n észlelt elváltozásoktól függően további vizsgálatokra lehet szükség, pl.: szívultrahang, terheléses EKG, 24 órás ABPM vérnyomásmérés, Holter szívmonitorozás, Doppler vizsgálat, laborvizsgálat.

EKG Vizsgálat

Nyugalmi állapotban megvizsgáljuk a szív elektromos tevékenységét és Információt kapunk ritmuszavarokról, a szívizom oxigénhiányos állapotáról, a szívet alkotó kamrafalak kóros megvastagodásáról.

Szív ultrahang – echokardiográfia

A vizsgálat során képet kapunk a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok állapotáról. A diagnosztikai eljárás során kimutathatók az infarktus utáni falmozgás-zavarok, billentyűbetegségek, vagy a szívburokban meggyűlő folyadék. A vizsgálat alkalmas a magas vérnyomás, koszorúér betegség okozta szívelváltozások felfedésére, a veleszületett szívbetegségek kimutatására, a szívritmuszavarok, a szív gyulladásos problémáinak megállapítására valamint a szívizombetegségek diagnosztizálására.

Terheléses EKG

Kerékpáros ergométerrel vizsgáljuk a páciens terhelhetőségét, ami segít a szívpanaszok hátterének tisztázásában, a gyógyszeres kezelés beállításban, és a koszorúér keringési zavarinak bizonyításában.

Holter EKG

A páciens 24 órán át magán viseli az elektródákat és a hordozható Holter készüléket, amely az EKG adatokat rögzíti. A Holter monitorozás a szívritmus zavarok kivizsgálásának egyik legfontosabb eszköze.

ABPM 24 órás vérnyomásmérés

A testre szerelhető mobil készülék beállított időközönként automatikusan méri és rögzíti a vérnyomást. A vérnyomásmérő adatait számítógéppel értékeljük ki, majd ez alapján javaslatot teszünk a szükséges kezelésekre.

Doppler vizsgálat

Az ultrahangkészülékkel végzett vizsgálat a véredényekben történő áramlásról, keringésről szolgál információval. Láthatóvá válik az áramló vér, az ér falán kialakult szűkületek, plakkok és vérrögök is.

Kardiológiai laborvizsgálatok

Vérkép, vizelet, koleszterin, májfunkció, triglicerid.

Vérvétel, laborvizsgálat OEP támogatással, háziorvosi, szakorvosi beutaló szükséges hozzá!

Ultrahang szűrővizsgálatok

Ultrahang vizsgálattal már kezdeti stádiumban kimutathatók a ciszták, fejlődési rendellenességek, epekövek, vesekövek, pretumoros, tumoros elváltozások. A has és pajzsmirigy UH vizsgálatát évente ajánlott elvégezni!

Hasi – és kismedencei ultrahang:

Máj, epehólyag, vese, mellékvesék, hasnyálmirigy, lép, kismedence (húgyhólyag, méh, petefészek) vagy prosztata ultrahangos vizsgálata.

Pajzsmirigy ultrahang

A pajzsmirigy működési rendellenessége a leggyakoribb hormonháztartási zavar. Minden negyedik nő szenved valamilyen pajzsmirigy betegségben, amire gyakran csak a tünetek megjelenésekor derül fény. Ultrahang szűrővizsgálattal idejekorán kimutathatók a kóros eltérések.

Hízás, hajhullás, depresszió, fáradékonyság, hangulati ingadozások és meddőség is jelezheti a pajzsmirigy működési zavarait. Amennyiben időben orvoshoz fordul, megelőzheti a komolyabb betegség kialakulását!

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata a legkíméletesebb diagnosztikai eljárások közé tartozik. Segítségével a pajzsmirigyről, valamint a nyirokcsomók állapotáról, méretéről kaphatunk pontos képet.

Pajzsmirigy laborvizsgálata

Az ultrahang mellett a pajzsmirigy vizsgálatára a vérvizsgálat a másik hatékony diagnosztikai mód. Amennyiben a vér TSH vagy FT4 szintjében eltérés van, akkor pajzsmirigyproblémáról van szó.

Laborvizsgálat OEP támogatással csak 3500 Ft. Háziorvosi, szakorvosi beutaló szükséges!

Pszichiátriai szűrővizsgálatok

Hangulatzavarok kezelése

Álmos, fáradékony, rosszul alszik, és nem tudja, hogy hová forduljon? Hangulatzavarok, alvászavarok, fáradékonyság okainak feltárása pszichiáter segítségével, az idegrendszer támogatása gyógynövényekkel, stresszoldó technikák alkalmazása.