Ultrahang diagnosztika

ULTRAHANG VIZSGÁLAT Szegeden, világszínvonalon

Az ultrahang vizsgálat az egyik leghatékonyabb módszer a különböző betegségek diagnosztizálására. Az ultrahangkészülék segítségével számos orvosi szakterületen időben, akár a betegség kezdeti fázisában felismerhetőek a sok esetben súlyos egészségügyi problémák.  A szegedi Stefánia Klinikán az egyik legmodernebb ultrahang diagnosztikai eszközzel dolgozunk, melyet egyaránt alkalmazhatnak nőgyógyászok, urológusok, de más egyéb területen is szükség lehet az ultrahangos vizsgálatra.

DSCF5875

Ultrahang diagnosztikai rendelőnk

Az orvosok szerint érdemes évente elvégezni egy az ultrahang vizsgálatot, hiszen az egyes daganatok, és más kóros elváltozások is kiszűrhetőek vele.

Milyen tünetekkel, panaszokkal, betegségekkel kereshetik fel ultrahang diagnosztikai rendelésünket?

Az ultrahang színes szerepet tölt be az orvosi diagnosztikában. Leggyakrabban hasi-kismedencei szervek vizsgálatára használják, hiszen pontosan felmérhető vele a vese, a máj, a lép, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a nagyobb erek és a nyirokcsomók állapota. Így az ultrahang vizsgálattal már idejekorán kideríthetők a kisebb elváltozások, úgymint ciszták, fejlődési rendellenességek, epekövek, vesekövek, pretumoros, tumoros elváltozások. A has és pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát mindenképpen ajánlott évente egyszer elvégezni!

Az ultrahangot fentieken túl alkalmazzák a nőgyógyászatban is, a férfiaknál herét érintő tünetek esetén szóba jöhet here ultrahang vizsgálat szükségessége a diagnózis felállításához. 50 év felett minden férfinak javasolt a prosztata ultrahangos vizsgálata is, mellyel a prosztatarák tüneteit és egyéb elváltozásokat is ki lehet szűrni.

A végtagi erek állapotát (vénás és artériás is) is hatékonyan lehet ultrahang útján felmérni. Így visszeresség, érszűkület esetén, zsibbadásos panaszok fennállásakor is célszerű bejelentkezni a szegedi szakrendelésünkre.  Trombózis, vérrögképződés és érszűkület is diagnosztizálható ultrahanggal.

A Doppler vizsgálat során a véredényekben történő áramlásról, keringésről kapunk információt. Az áramló vért tudjuk vizsgálni valamint az ér falát, szűkületeket, plakkok lerakódását tudjuk megtalálni.

A Stefánia Klinikán lehetőség van a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatára, így az ennek a szervnek a hibás működésével érintett pácienseket is várjuk szakrendelésünkön. A nyaki erek állapotát is meg lehet vizsgálni ultrahanggal, így kiszűrhetőek a szűkületek is. A nyaki erek szűrővizsgálatán ajánlott 45 év felett részt venni!

Rólunk írták
 • Ultrahangvizsgálaton jártam a Stefánia Klinikán. Megnyugtató, hogy milyen fejlett a mai technika, és hogy ez már bárkinek Szegeden is elérhető. Hál Istennek mindent rendben találtak, de megfogadtam, hogy nem hagyom ki az évenkénti szűrővizsgálatot. Az egészségem ennyit megér!
  BK, 48 éves nő

Urológiai ultrahang vizsgálat nők esetében

Hasi panaszok, deréktáji fájdalom vagy vizelési problémák esetén elsők között javasolt az urológiai ultrahang vizsgálatot elvégezni, a vesék, a húgyvezeték vagy a húgyhólyag megbetegedése ennek segítségével pontosabban diagnosztizálható. Ezen felül az ultrahanggal akár a még tünetmentes elváltozások is kimutathatók.

Emlőultrahang

Különösen javasolt azok számára, akiknek a családjában már előfordult emlőrák vagy egyéb daganatos megbetegedés. Az emlő ultrahangvizsgálat akár évente is elvégezhető, így nem csak a daganatok, de az egyéb rendellenességek is felismerhetők.

Hogyan készüljön fel az ultrahang diagnosztikai  vizsgálatra, mire számítson?

Hozza magával korábbi orvosi eredményeit, leleteit! Hasi ultrahang előtt legalább 6 órával már ne együnk semmit, inni lehetőleg csak csapvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk, hiszen a szénsavas üdítők növelhetik a gázképződést, ami az ultrahang vizsgálat eredményeinek értékelhetőségét csökkenti. Prosztatavizsgálat esetén telt hólyaggal kell érkezni, és előtte hashajtó diéta, illetve tisztítókúra javasolt. A prosztata vizsgálata nem jár fájdalommal. A végbélen keresztül történő UH vizsgálattal az apróbb elváltozások is nagy biztonsággal kiszűrhetőek. A vizsgálat során az ultrahang terjedését elősegítő géllel kenjük be a vizsgált területet, vizsgálófejjel átpásztázzuk, és így kapunk az adott szervekről információt.

Az urológiai ultrahang sem igényel komoly előkészületet, a vizsgálat előtt ételt és italt is lehet fogyasztani, viszont lényeges, hogy az ultrahangot megelőző 2 órában a hólyagot már ne ürítsük ki. Az anamnézis felvétele után a szakorvos tájékoztatja a beteget a vizsgálat menetéről, majd azt követően összefoglalja a diagnosztikai eredményt és kezelési javaslatot tesz.

Az ultrahang vizsgálat menete

Az ultrahang vizsgálat az anamnézis felvételével kezdődik, majd a vizsgálatot orvos tájékoztatja a beteget a vizsgálat menetéről. A vizsgálatot követően, a szakorvos kiértékeli és elmagyarázza a betegnek a látottakat, összefoglalja a diagnosztikai eredményt és felvázolja a teendőket. A vizsgálat nagyjából 15-20 percig tart.

Hogyan jelentkezhet be ultrahang vizsgálatra?

Személyesen: Szeged, 6720, Arany János u. 1.
Telefonon: 06 30 537 0350
Online bejelentkezés
E-mailen: info@stefaniaklinika.hu

Ultrahang diagnosztikai  szűrővizsgálataink, szolgáltatásaink

Miért válassza a Stefánia Klinika ultrahang diagnosztikai magánrendelését?

 • Gyors, korrekt, kedves kiszolgálás, figyelmes ellátás.

  uh2

  Cégekhez szűrővizsgálatokkal kitelepülünk!

 • Alkalmazkodás a betegek igényeihez.
 • Elérhető, megfizethető árak.
 • Kellemes, barátságos belvárosi környezet Szegeden.
 • Modern, világszínvonalú ultrahang diagnosztikai készülék
 • Mobil ultrahang berendezésünkkel cégeknek helyben végzett vizsgálatok
 • Komplex, széleskörű, magas szintű szakorvosi ellátás és gyógyászati szolgáltatás.

Cégeknek helyben végzett ultrahang vizsgálat!

Hitachi Noblus készülékünk laptop méretű , de teljesítményében, felbontásában  felveszi a versenyt a nagy gépekkel! Teljesen mobilizálható, így ki tudunk települni és helyben, cégeknél tudunk vizsgálatokat végezni ugyanolyan hatásfokkal, mintha egy laboratóriumban lennénk.