Visszértágulat injekciós kezelése

Visszértágulat injekciós kezelése

Mi a varix, és hogyan lehet kezelni?

A varix, vagy visszértágulat a lábszár vagy a comb olyan felszínes visszerei, melyek kanyargósan, zsákszerűen kidudorodnak, és a bőrön áttetszik kékeslila színük. Kialakulásában szerepet játszik az elhízás, a kötőszöveti gyengeség, de terhesség során is gyakori. A bőr alatt futó felületes vénák össze vannak kötve ún. hídvénákkal és abban az esetben, ha az ezekben lévő billentyűk elégtelenül működnek, elkezd visszafelé áramolni a vér. Ezt nem bírja a sokkal vékonyabb falú ér, és elkezd tágulni. Ez az ok a felületes vénás betegségeknek, vagy varixoknak. A varixos kezelés során arra törekszünk, hogy megakadályozzuk, hogy ne tudjon visszafelé áramolni a vér.

Milyen panaszokkal, tünetekkel jelentkeznek varixos kezelésre?

A páciensek nagy része esztétikai problémával jelentkezik, főleg a nyári időszakban, amikor előkerülnek a rövidebb ruhadarabok, vagy azért jönnek, mert a varix már fáj. Nyáron nem végzünk kezelést a vastag pólya és a kompressziós harisnya miatt, de célszerű megvizsgálni, és őszi időpontra időzíteni a kezelést. Ez egy szezonális jellegű kúra.
A varix kortól és nemtől függetlenül előfordul. Vannak sajnos elhanyagolt esetek is, amikor nem segít, de néhány szövődményes esetnél sikerrel alkalmazható, pl. varixos lábszárfekély.

A sclerotizáló varixkezelés menete

Fizikális vizsgálattal feltárjuk a varixok pontos helyét, amely úgy történik, hogy megnyomjuk a kiboltosult vénát, ezzel elzárva a vér utánpótlását. Ha elhalványodik, megtaláltuk a varixot. Ide kell belefecskendezni egy speciális anyagot, mellyel a vénákat felégetjük. Ezt hívjuk sclerotizáló, vagy hegesítő kezelésnek. Ezután a gyors fáslizás, összenyomás (kompresszió) következik. A beavatkozást általában egy nap alatt meg lehet oldani, de állapottól függően akár több kezelésre is szükséges lehet. Az utolsó sclerotizáló kezelés után számított 6 hétig kell kompressziós kötést alkalmazni, azért hogy behegesedjen. A 6 hét alatt rugalmas pólya és kompressziós harisnya viselése szükséges. A kezelést általában ősszel és télen végezzük, mert nyáron a melegben kényelmetlen a vastag pólya és a kompressziós harisnya.

Milyen előnye van ennek a fajta kezelésnek?

A varix 4-6 hét során elhegesedik, és ezáltal kikerül a keringésből. A kezelés legnagyobb előnye, hogy csupán egy tűszúrás, így nem marad nyoma, csak egy heg látszik, továbbá fájdalom- és reakciómentes, valamint a beteg a saját lábán távozik, és nem szorul kórházi kezelésre, táppénzre.

Mennyi ideig tart a kezelés?

A teljes körű első vizsgálat 15-20 perc. A varixos kezelés maximum fél órát vesz igénybe! Ha csak egy varixot kell kezelni, az 10 perc.

Hogyan zajlik a kezelés?

Maga a kezelés diszkrét környezetben zajlik. A páciens fehérneműre vetkőzve áll az orvos előtt, az orvos ül vele szemben. A szúrás helyét állva lefertőtlenítjük. Azért áll a beteg, hogy a varix teljen meg vérrel. Hajszálvékony tűvel megszúrjuk a vénát, majd lefektetjük a pácienst a vizsgálóasztalra, miközben a lábát felfelé tartjuk. Már fekszik, amikor az etoxi sclerort befecskendezzük, és elkezdjük pólyázni. Három szúrást lehet csinálni egy végtagon egy kezelés alkalmával. A végén combtőig be lesz fáslizva a láb, majd erre felhúzzuk a kompressziós harisnyát. Három napig nem szabad levenni a kötést! A negyedik naptól minden este le lehet venni, de reggel vissza kell tenni. Függőeleges állapotban kötelező befáslizni és felhúzni a harisnyát.

Jár e fájdalommal?

Az első három nap a legkellemetlenebb a fásli és a harisnya miatt. Előfordulhat, hogy a vértelenség miatt fáj a páciens talpa, és felébred, nem bír aludni. Ilyenkor fel kell állni, gyalogolni, serkenteni a keringést.

Visszatérhet-e a varix?

A varixos kezelés 95%-ban teljes megoldást ad, az adott tüneteket megoldja, de évenkénti kontrol szükséges. Életmódszerűen kell betartani az utasításokat!

Hogyan készüljön fel a vizsgálatra, mire számítson?

A kezeléshez be kell szereznie rugalmas pólyát és kompressziós harisnyát. Műtét előtt borotválásra lehet szükség. A műtéti beavatkozás pontos részleteit első konzultáción megbeszéljük.
A varixot nem lehet teljesen megszüntetni, akinél egyszer kialakult, mindig visszajön. Csak kezelni lehet. Ezért muszáj évente kontrollra járni!

Hogyan jelentkezhet be rendelésünkre?

Személyesen: Szeged, 6720, Arany János u. 1.
Telefonon: 06 30 537 0350
E-mailen: info@stefaniaklinika.hu
Online:

Miért válassza a Stefánia Klinikát?

  • Magas színvonal, modern technológia, minden korosztály számára elérhető, gyors, komplex, szolgáltatások, rövid várakozással.
  • Nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező orvosok, jól képzett kiváló szakmai csapat.
  • Modern diagnosztikai eszközeinknek köszönhetően gyors és pontos diagnózis.
  • Elérhető, megfizethető árak. Magas ár-érték arány.
  • Eszközpark a korszerű ambuláns kezelések esetében élenjáró

Gyakori kérdések és válaszok

Meddig kel hordani a kompressziós kötést?

6 hétig. A harisnyát azután is használni kell.

Milyen gyakran kell kontrollra járni?

A kontrollvizsgálat elvégzése évente szükséges.