Laborvizsgálat

Laborvizsgálat és vérvétel Szegeden  OEP támogatással, sorban állás nélkül!

Laborvizsgálatok időpontjai:

hétfő – szerda – csütörtök: 7.00 – 09.00 

Mit nyújt laborvizsgálat szakrendelésünk?

DSCF5897

Labor, vérvétel kényelmesen, sorban állás nélkül

A laborszolgáltatásainkat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával lehet igénybe venni. Nálunk elkerülheti az állami intézményekre jellemző kígyózó sorokat, és a hosszú várakozási időt! A szegedi Stefánia Klinikán várakozás nélkül juthat hozzá laboratóriumi eredményeihez, amelyet már másnap átvehet. A laboreredményeket az Önt beutaló orvos az orvosi informatikai hálózaton keresztül számítógépen is meg tudja tekinteni.

Milyen esetekben ajánljuk a vizsgálatot?

A laborvizsgálat szűrővizsgálatok része is lehet, segítségével időben felismerhetőek az egyes betegségek! Nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra, melynek részeként teljes körű laborvizsgálatokat is végzünk. A labordiagnosztikát hívhatjuk segítségül általános egészségi állapot meghatározására, diagnózis felállításához, betegségek lefolyásának vizsgálatához, gyógyszeres kezelések ellenőrzésére ill. kontroll vizsgálathoz. Teljes labor és vérkép vizsgálatokat végzünk.

A laborvizsgálatok jelentősége

A belgyógyászat területén kiemelten fontosnak számítanak a laborvizsgálatok, hiszen segíthetnek kideríteni a különböző tünetek mögött meghúzódót okokat. A legfontosabb rutinvizsgálatok közé tartozik a vérsüllyedés, a vérkép, és az alapvető kémiai vizsgálatok. Ezek a vizsgálatok rendkívül fontosak például daganatos betegségek gyanúja esetén, de ásványi anyag hiányos tünetek során is fontos információval szolgálnak az egészségi állapottal kapcsolatban. A vérsüllyedésből például a rosszindulatú betegségekre tud következtetni az orvos, a fehérvérsejt szaporulatból pedig az allergiás és gyulladásos folyamatokra. A vörösvérsejt szám és a hemoglobin vérszegénységet igazolhat, a vércukorszint és a vérzsírszint pedig az egyes kóros állapotokat mutathatja ki a vérből. A vérvétel tehát akár olyan esetleges későbbi betegségek kialakulását is jelezheti, mint például a cukorbetegség, vagy a szívinfarktus.

Bizonyos esetekben a laborvizsgálatok mellett szükségesek lehetnek további diagnosztikai vizsgálatok, például ultrahang vizsgálat, különösen daganatos betegségek gyanúja esetén. Egy laborvizsgálatból nem lehet egyértelműen bizonyítani a daganatos betegség meglétét, azonban mindenképpen jelezheti, hogy probléma van, és az így kapott értékek az orvosnak fontos támpontot jelentenek. A laborvizsgálatok eredményei alapján az egyes szervek egészségi állapotára is következtetni lehet. A Stefánia Klinikánál széleskörű laborszolgáltatásokat nyújtunk, melyeket kellemes környezetben, sorban állás nélkül végzünk el!

 

 vérvétel (1)

Ön tudja milyen magas a koleszterinszintje? Egy egyszerű vérvétellel ellenőrizheti!

Mindenki kívülről fújja, hogy kétféle koleszterin létezik, a “jó” és a “rossz”. A HDL-koleszterinből jó, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá kell szorítani. De miért is káros az LDL koleszterin? Az érfalakon lerakódva érelmeszesedést okoz, és ezzel növekszik a stroke és a szívroham esélye. A helyes táplálkozással és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk ellene.

Elsősorban a zsíros ételeket kerüljük és csökkentsük a húsfogyasztást, a zsíros tejtermékeket, tojást, édességet. Együnk soka halat és szárnyasokat. Részesítsük előnybe a gyümölcsöket, zöldségféléket, barna kenyeret, pékárut.

A megelőzéshez hozzá tartozik az is, hogy tudjuk milyen magas a koleszterinszintünk, ezért évente érdemes elmenni laborvizsgálatra. Szegeden, a Stefánia Klinikán kényelmesen, kellemes körülmények között, sorban állás nélkül elvégezzük a vérvételt, és már másnap kézhez kaphatja az eredményt!

Ha az összkoleszterinszintje 5,2 mmol/l-nél alacsonyabb, akkor minden rendben, de 1-2 éven belül ellenőriztesse újra!  5,2-6,5 mmol/l közötti érték határeset. Konzultáljon kezelőorvosával, de aggodalomra semmi ok.  6,5-7,8 mmol/l értéknél nagy a veszélye annak, hogy ön szív-érrendszeri betegségben megbetegedhet. Feltétlenül forduljon kardiológushoz!

A pajzsmirigy laborvizsgálata 

A pajzsmirigy betegségeinek vizsgálatára  a vérvizsgálat az egyik leghatékonyabb és legfontosabb diagnosztikai mód.  Amennyiben a vér TSH és/vagy FT4 szintjében eltérés van, akkor pajzsmirigyproblémáról van szó. A laboreredmények alapján az endokrinológus további vizsgálatokat rendelhet el, valamint javasolhat gyógyszeres kezelést, amellyel a pajzsmirigybetegség jól kezelhető.

Milyen laborvizsgálatok végzésére van lehetőség?

A szegedi Stefánia Klinikán többek között a következő laboratóriumi vizsgálatokat végezzük:

 • allergiavizsgálat
 • diabétesz vizsgálat (vércukor, glikált hemoglobin, OGTT, inzulin-rezisztencia  vizsgálat))
 • fehérjevizsgálat
 • hormonvizsgálat
 • infektológia, szerológiai vizsgálatok (hepatitis A, B,C vírus, HIV 1, 2, Lyme-kór, Helicobacter teszt, Chlamydia teszt)
 • ionfekció, autóimmun vizsgálatok
 • ionok vizsgálata
 • kardiális vizsgálat
 • máj- és hasnyálmirigy vizsgálat
 • mikrobiológiai vizsgálat
 • nagy laborvizsgálat
 • pajzsmirigy vizsgálat (TSH)
 • tumormarkerek (CEA emlő, PSA prosztata, béta-HCG here, petefészek)
 • vas- anyagcsere vizsgálat
 • vércsoportvizsgálat
 • vérkép, véralvadás vizsgálat
 • vesevizsgálat
 • vizeletvizsgálat
 • zsír anyagcsere vizsgálat

Hogyan jelentkezhet be laborvizsgálatra, vérvételre?

Személyesen: Szeged, 6720, Arany János u. 1.

Telefonon: 06 30 537 0350

Online bejelentkezés:

E-mailen: info@stefaniaklinika.hu  

Mit tegyünk vizsgálat előtt? Hogyan készüljünk a laborvizsgálatra?

Vizsgálat előtt kerülje a nehéz, zsíros ételek fogyasztását. Reggel éhgyomorral jelentkezzen és csapvízen kívül mást ne igyon! Javasolt a bőséges vízfogyasztás, mert attól teltebbé válnak a vénák. Ásványvíz, cukros üdítő, kávé fogyasztása nem javasolt.  Reggeli gyógyszerei bevételével kapcsolatban tájékozódjon beutaló orvosánál. 

Mennyi ideig tart a laborvizsgálat?

Nem több három-négy percnél.

Hogyan történik a laborvizsgálat, a beteg kezelése, gondozása?

Magánrendelőnkben kellemes környezetben várjuk, Önt!  Tapasztalt kollégáink készséggel válaszolnak minden kérdésére. A szegedi Stefánia Klinikán sorban állás és várakozás nélkül kerül sor a vizsgálatra. Amennyiben előfordult már, hogy vérvétel közben elájult,  kérjük jelezze szakasszisztensünknek, hogy segíteni tudjunk Önnek! 

Mit hozzon magával?

Minden esetben orvosi beutalóra van szükség, amit kiállíthat háziorvos, szakorvos, magánorvos is. TB kártyáját kérjük, hozza magával!

Mennyibe kerül?

Az OEP támogatott laborvizsgálatokért csak mintavételi díjat számítunk fel, ami 3000 Ft. (2018.03.01.-től 3500 Ft)