Kardiológia

Kardiológia

Terheléses EKGTerheléses EKG vizsgálat  Szegeden a Stefánia Klinikán!

Mit jelent a terheléses EKG?

A terheléses EKG vizsgálat során a szív folyamatos monitorozása történik, fokozott fizikai terhelés mellet. A Stefánia Klinikán kerékpáros terhelése vizsgálatot végzünk. A vizsgálattal mérhető szív teljesítőképessége, és segít adatokat szerezni a koszorúér keringésére.

A vizsgálat előkészületet nem igényel, de javasolt könnyű, sportos öltözetben érkezni és előtte mérsékelten étkezni, hogy ne jelentsen gondot mozgás közben a telített gyomor.

Milyen esetekben javasolt terheléses EKG-t végezni?

A vizsgálat fő indikációja a koszorúér betegség diagnosztikája. A fizikai tevékenység során ugyanis nő a szív oxigénigénye, vagyis ha elégtelen a keringés akkor oxigénhiány alakul ki, amit az EKG kimutat.

Másik indikációs terület a szívritmuszavarok diagnosztikája. A ritmuszavart sokszor csak folyamatos terhelés alatt lehet kimutatni. A fokozott terheléssel a vérnyomáskiugrások is kimutathatók.

Mivel foglalkozik a kardiológiai szakrendelés?

A kardiológiai a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel foglalkozik, a belgyógyászat egyik ágának tekinthető. A kardiológiai betegségek napjainkban komoly problémát jelentenek, főleg, hogy Magyarországon a vezető haláloknak számítanak. A stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, és a magas koleszterinszint mind hozzájárul a szív és érrendszeri betegségek kialakulásához. Emellett az olyan káros szenvedélyek is kedveznek ezeknek a betegségeknek, mint például a dohányzás. A kardiológiai betegségek kialakulását azonban befolyásolhatják az örökletes tényezők is, tehát amennyiben előfordult már a családban magas koleszterinszint, vagy egyéb szívbetegség, abban az esetben érdemes gyakrabban részt venni kardiológiai szűrővizsgálaton, valamint fokozottabban odafigyelni az egészséges életmódra. A szegedi Stefánia Klinika kardiológiai szakrendelésén a szívbetegségeket eredményesen tudja diagnosztizálni és kezelni tapasztalt kardiológusunk.

Milyen panaszokkal, tünetekkel, betegségekkel kereshetik fel kardiológiai magánrendelésünket?

Azokat a pácienseket várjuk a kardiológiai szakrendelésre, akik szív és érrendszeri betegséggel küzdenek, illetve családjukban már előfordult ilyen betegség, magas koleszterinszintjük van, vagy túlhajszolt, stresszes életmódot folytatnak. A szegedi Stefánia Klinika kardiológiai magánrendelésén kardiológiai szűrővizsgálatot is igénybe lehet venni, ami különösen javasolt mindazoknak, akik dohányoznak, túlsúlyosak, vagy cukorbetegséggel küzdenek, mivel a szív- és érrendszeri betegségek az ő esetükben nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki. Azoknak is ajánljuk a kardiológiai szűrővizsgálatot, akik szeretnének teljes képet kapni egészségi állapotukról, vagy versenyszerűen sportolnak. A szegedi Stefánia Klinikánál gyors, várakozás nélküli OEP támogatott laborvizsgálatokat lehet igénybe venni, így diagnózist is hamarabb kaphatnak pácienseink.

Ne vegye félvállról a szívbetegségek tüneteit!

Minden esetben forduljon kardiológushoz, amennyiben szívtáji, illetve mellkasi fájdalmat érez, hiszen ezek szívbetegségre utaló tünetek lehetnek! Az olyan tünetek, mint például a nehézlégzés, lábdagadás, ájulásérzés, szúró fájdalom a szívnél, a rendszertelen szívverés, fáradékonyság, szintén szívbetegégre utalhatnak.

Rendszeresen ellenőriztesse koleszterinszintjét!

Gyakori szív és érrendszeri betegségek:

 • Szívritmuszavar
 • Szívizom-gyengeség
 • Szívelégtelenség
 • Koszorúér betegség
 • Magas vérnyomás
 • Alacsony vérnyomás
 • Érszűkület, érelmeszesedés
 • Magas koleszterinszint
 • Trombózis
 • Szívzörej
 • Szívinfarktus

Hogyan készüljön fel a kardiológiai vizsgálatra, mire számítson?

A vizsgálatra kérjük, hozza magával korábbi leleteit!

A vizsgálat menete

A kardiológus először elbeszélget a pácienssel, aki elmondja a panaszait, ezután következik a betegvizsgálat. A vizsgálat után a kardiológus megbeszéli a beteggel a további teendőket, szükség esetén laborvizsgálatokat rendel el, valamint kontrollvizsgálati időpontot beszél meg a pácienssel.

Hogyan jelentkezhet be kardiológiai rendelésünkre?

Személyesen: Szeged, 6720, Arany János u. 1.
Telefonon: 06 30 537 0350
Online bejelentkezés:
Emailen: info@stefaniaklinika.hu

Kardiológiai szűrővizsgálataink, szolgáltatásaink

Miért válassza a Stefánia Klinikát?

 • Egyedülálló ultrahang diagnosztikai eszköz.
 • OEP finanszírozott vérvétel, sorban állás nélkül.
 • Kiegészítő szolgáltatások az egészségmegőrzés és egészséges életmód kialakításához.
 • Nagy tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező orvosok, jól képzett kiváló szakmai csapat.
 • Új, modern diagnosztikai módszerek.
 • Belvárosi, könnyen megközelíthető, földszinti rendelő.

Áraink

Kardiológia szakrendelés árainkról itt tájékozódhat!