Sportolók egészségi állapotának felmérése

Sportolók egészségi állapotának felmérése

A sportolók egészségi állapotának felmérése rendkívül fontos, hiszen szervezetük fokozottabban ki van téve a megterhelésnek. A legtöbb ajánlás szerint sportolók és aktív amatőr sportolók részére is évente ajánlott egy egészségügyi vizsgálat, mely a szervezet egészségi állapotának felmérésére irányul. Az ilyen szűrővizsgálatokkal könnyebben kiszűrhetőek lennének azok a rizikófaktorok és szervezetbeli elváltozások melyek akár sportolás közben bekövetkezett váratlan szívhalálhoz is vezethetnek.
A sportolók egészségi állapotának felmérése egy részletes anamnézissel indul, mely elsősorban a szív- és érrendszeri veszélyeztetettséget igyekszik felmérni, mind családi mind az egyéni anamnézisben.

A sportorvosi vizsgálat és részben a sportolók állapotfelmérésének célja is, hogy:

  • az olyan betegségek kiszűrése, melyek a sportolást korlátozzák, vagy az adott sportág űzését korlátozzák;
  • az olyan betegségek kiszűrése, és felismerése melyek az egészségi állapotot befolyásolják;
  • gyógyult betegségek maradványtüneteinek kiszűrése, melyek sérüléshez vezethetnek.

A sportolók egészségfelmérése során sor kerül, családi és egyéni anamnézis készítésére, fizikális vizsgálatra, vizeletvizsgálatra, EKG- vizsgálatra, terheléses EKG vizsgálatra és szükség esetén különböző szakorvosi vizsgálatokra.

A szegedi Stefánia Klinikán a sportolók számára a sportorvosi szakrendelés keretében komplex szolgáltatásokat nyújtunk. A sportolók egészségi állapotfelmérését Klinikánkon a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítik.