Tanulási zavarok

Tanulási zavarok

A tanulási zavar fogalmának összetettsége a tanulási zavarok meghatározásának pontosságát is befolyásolja. Általánosan elfogadott szakmai berkekben, hogy tanulási zavarról van szó, ha az érintett gyermek az intelligencia szintje alapján elvárható tanulási eredmények helyett lényegesen alacsonyabb teljesítményt tud nyújtani. A fogalomból az is következik, hogy a tanulási zavarral, vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek nem feltétlenül van gond az intelligenciájukkal, nem biztos tehát, hogy pusztán arról van szó, hogy a tanulási zavarral küzdők “butábbak” lennének kortársaiknál.

A részképességi zavarok nehezítik az iskolai tanulmányok bizonyos részének megfelelő mértékű elsajátítását; ilyenek az olvasás, írás, esetleg matematikai alapok megtanulása. A tanulási zavarok létrejöhetnek neurológiai hiányosságok és neurológiai funkciózavarok talaján, változatos kognitív tüneteket mutatva. Ugyanakkor a tanulási zavarok nem csak neurológiai hátterűek lehetnek (lelki eredet, poszttraumás stressz).

Child with learning difficulties

A gyermek énképét, önbizalmát negatívan befolyásolják a tanulás során “elért” kudarcélmények is. Így a tanulási zavar és a folyamatos kudarcélmény akár egymásra ható negatív folyamattá is válhat. A szülőknek a tanulási zavar, figyelemzavar tüneteinek jelentkezésekor, minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulniuk.

A szegedi Stefánia Klinikán Dr. Báló Mária gyermekneurológus hatékonyan tudja felfedni a tanulási zavarok hátterében álló neurológiai elváltozásokat. Szakorvosunk  az ismert neurológiai betegségek mellett a pszichés tünetek okainak kivizsgálásával is foglalkozik.

Milyen tünetek esetén forduljon a szegedi Stefánia Klinika gyermekneurológiai magánrendeléséhez?

Gyermekének figyelemzavara, olvasás- és írástanulási nehézsége, ritmusérzék hiányossága esetén, különösen akkor, ha erre akár az óvópedagógus, tanítónő is felhívja a szülők figyelmét, érdemes felkeresni rendelésünket.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatra kérjük, hozza magával gyermeke korábbi leleteit, vizsgálati eredményeit! Hozza magával a Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottság szakvéleményét is.

Bejelentkezés:

+36 30 537 0350