Nyár veszélyei – szalmonellafertőzés

A szalmonellafertőzés tünetei

Hányingere van, görcsöl a hasa, rázza hideg, vízszerű hasmenés gyötri, undorodik az ételektől. Akkor sajnos nagy valószínűséggel szalmonella fertőzést kapott valamely ételtől!
A szalmonellafertőzést a félig nyers ételek – tojás, tej, fagylalt, nyers kolbász, a baromfihús és a mosatlan nyers zöldségek, gyümölcsök okozhatják. A tünetek általában 12-78 óra múlva jelentkeznek.

Mit tegyünk?

A a hasmenés kiszáradáshoz vezethet, ezért igyunk sok folyadékot. A kamilla, menta, gyömbér, kakukkfű, édeskömény gyógyteák sokat segítenek ilyenkor. A joghurt is kiváló orvosság a gyomornak.
A szalmonella melegágya

szalmonella

Figyeljünk a konyhai higiéniára!

Nem is gondolnánk, hogy a nedves mosogatószivacs vagy törlőruha is bajt okozhat. Ezért a szivacsot használat után alaposan mossa ki és cserélje hetente újra! A törlőruha helyett higiénikusabb a papír törlőkendő. Nyáron gyakrabban kell tisztítani a hűtőszekrény is! Ha nyers hússal dolgozik, a vágódeszkát alaposan tisztítsa meg forró vízzel, mosogatószerrel. A fagyasztott dolgokat hűtőszekrényben, semmiképpen sem szobahőmérsékleten olvassza ki! A nyers húsok és felvágottak max. 1-2 napig, a tojás négy hétig, a zöldség egy hétig, a gomba egy-két hétig tartható a hűtőszekrényben. Hogyan ismerhető fel a romlott étel? Állaga megváltozik, nyálkás, csúszós lesz a felülete, szaga és íze is kellemetlenné válik. Semmiképpen ne fogyassza el, ha érzékszervei tiltakoznak ellene!

Hasi- és gyomorbántalmakkal forduljon hozzánk bizalommal. Szegeden a Stefánia Klinikán belgyógyász és gasztroenterológia rendeléssel állunk rendelkezésére!