Fiatalokat is veszélyeztet az infarktus!

Fiatalok is veszélyben!

Általánosnak mondható az tévhit, hogy a szívinfarktus csak az idősebb korosztályt fenyegeti. A szív- és érrendszeri katasztrófák bekövetkezte ellen azonban nem feltétlenül nyújt védelmet a fiatalabb életkor, igaz ugyan, hogy a szívinfarktus kialakulásának esélye kisebb fiatalabb korban, mint ötven év felett, de nem szabad arra hagyatkozni, hogy az életkor abszolút védelmet nyújt az életmódbeli és genetikai rizikófaktorokkal szemben.

young businessman having chest pain

A szívinfarktus kockázati tényezői

A civilizációs életmód mellett, ma már nem egyedülálló jelenség, ha egy negyvenéves, esetenként huszonéves páciens infarktust kap. Az életmódbeli tényezőkön túl a fiatalkori infarktusok bekövetkeztének kockázatát növelheti a genetikai hajlam is, ezért érdemes tisztában lenni a családban előforduló szív- és érrendszeri betegségekkel, különösen azzal, ha a közeli hozzátartozók fiatalabb korában előfordult már szív- és érrendszeri katasztrófa. A családi anamnézis részletes ismerete segíthet a megelőzésben, felhívhatja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára már fiatal életkorban is. 

Az életmódból fakadó legfontosabb kockázati tényezők között tartják számon a mozgásszegény életvitelt, a túlsúlyt, a túlzott zsír-, és transzzsírfogyasztást, a kevés friss zöldség és gyümölcsbevitelt. Sokan már fiatalkorban rászoknak a dohányzásra, illetve jellemző lehet a túlzott alkoholbevitel is. Fenti rizikófaktorok szerepet játszanak az egyre fiatalabb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség megjelenésében, gyakoribb továbbá a fiatalkori emelkedett koleszterinszint is. A kockázati tényezők összessége az érrendszer állapotát negatívan befolyásolja és megnövelheti az esélyét egy fiatalabb életkorban bekövetkező szív- és érrendszeri katasztrófának.

Az egészséges életmód kialakítása, illetve a stresszkezelő technikák elsajátítása és a rendszeres szűréseken való részvétel segíthet abban, hogy megelőzhető legyen a komoly kardiovaszkuláris katasztrófa.

Ne hagyatkozzon életkorára, már most tegyen szíve egészségéért! Mozogjon rendszeresen, ha dohányzik, hagyja el káros szenvedélyét, táplálkozzon zsírszegényen, ám vitamindúsan és változatosan. Amennyire lehet, kerülje a stresszt és ügyeljen a mérsékelt alkoholfogyasztásra. Kérjen orvosától életvezetési tanácsokat, figyelemmel az egyéni kockázatokra is!

Ha mégis szükséges, a Stefánia Klinika orvosaihoz bizalommal fordulhat Szegeden. Kérjen időpontot Dr. Piros Györgyi kardiológus, vagy Prof. Dr.Varga Albert szívultrahang szakrendelésére!