A transzzsírsavról

Mostantól a gyártók is vigyáznak szívünkre!

2014. február 18-ától lépett hatályba az az új rendelt, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét szabályozza. sültkrumpliEszerint tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely 100 grammjában a transzzsírsav meghaladja a 2 grammot. Magyarország a harmadik ország az Európai Unióban, ahol bevezették a transzzsírok ellenőrzését.

Miért is veszélyesek a transzzsírok?

Az összes zsír közül a transzzsírsav a legkártékonyabb a szervezetre, figyelmeztet Dr. Piros Györgyi, a szegedi Stefánia Klinika kardiológusa. Az érfalakra lerakódva érelmeszesedést okoz, mely szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, de akár szívinfarktushoz is vezethet. Transzzsírsav található többek között a margarinban, de péksüteményekben ugyanúgy előfordul, mint csokoládé készítményekben. Kerüljük a gyorséttermi, zsiradékban sütött ételeket is, mert – a többszörösen felhasznált sütőolajokban igen magas az értéke. Előfordulhat nápolyiban, salátaöntetekben, leves- és mártásporokban, chipsek, vaj ízű pattogatott kukoricában, kekszekben.