A gyermekkori fejfájásról

Fáj a gyerek feje?

A gyermekkori fejfájás panaszának hátterében változatos okok állhatnak, a fejfájás eredőjének felderítéséhez esetenként vizsgálatok sorát kell elvégezni. A diagnózis nehézségét fokozhatja, hogy a kisebb gyermekek még nem tudják pontosan leírni fejfájásuk jellegét. Bár a legtöbb gyermekkori fejfájást egyszerű vírusfertőzés, vagy kialvatlanság is okozhatja, jó, ha a szülők tisztában vannak azzal, hogy a visszatérő fejfájás okát kideríteni, mindenképpen javasolt. A szegedi Stefánia Klinikán Dr. Báló Mária gyermekneurológus szakorvosunk segít a gyermekkori fejfájás panaszának kivizsgálásában.

gyerek fejfájás

Gyermekkori fejfájás okainak kivizsgálása a Stefánia Klinikán

A gyermekkori fejfájás leggyakoribb okai

Sok esetben szemészeti kivizsgálás deríthet fényt arra, hogy a gyermek visszatérő fejfájásának okozója rövidlátás, vagy más szemészeti kórkép, mint például rejtett kancsalság. Ha a gyermek visszatérő, makacs fejfájásra panaszkodik, feltétlen érdemes szemészeti szűrésre elvinni, hiszen a látást érintő problémák a szem kifáradása útján komoly fejfájást idézhetnek elő.

Bár kevesen tudják, már gyermekkorban is előfordulhat, hogy magas vérnyomás betegség jelentkezik a páciensnél. A gyermekkori magas vérnyomás egyik lehetséges tünete a visszatérő fejfájás, így a “fejfájós” gyermek vérnyomás értékeinek ellenőrzése is javasolt a kivizsgálás során.

Visszatérő fejfájásra panaszkodhat a gyermek, ha valamilyen felső- légúti betegség kínozza, orrmelléküreg, arcüreg gyulladása van.

A gyermekek, megfelelő felügyelet nélkül, hajlamosak lehetnek túlzásba esni a televíziózás, vagy számítógépezés terén. A monitor vagy televíziókészülék hosszú távon történő, folyamatos figyelése azonban különösen gyermekkorban fejfájás jelentkezéséhez vezethet. Ahogy felnőttek esetében, a gyerekeknél is felmerülhet szervi eltérés hiányában a fejfájás hátterében pszichés eredet is.

A fejfájás diagnosztikája

A szegedi Stefánia Klinikán várakozás nélkül, a gyermek számára is megnyugtató körülmények közt van lehetőség a gyermekkori fejfájás hátterének kiderítésére. Javasolt laborvizsgálat,vérnyomásmérés, szemészeti vizsgálat és az arc koponyáról készült röntgen felvétel készítése amennyiben az arc- és homloküreg gyulladás gyanúja felmerül. Ha a fenti diagnosztikus eljárások nem mutatnak olyan eltéréseket, melyek indokolhatnák a gyermeknél a visszatérő fejfájást, akkor szükség lehet további képalkotó vizsgálatok végzésére (CT, MRI) illetve teljes körű ideggyógyászati kivizsgálásra.

A szegedi Stefánia Klinikán gyermekneurológusunk segít kideríteni gyermeke fejfájásának okát. A neurológiai vizsgálat, mindenképp javasolt, ha gyermekét visszatérő, gyakran jelentkező fejfájás kínozza, melynek okát eddig még nem sikerült felfedni. Különösen javasolt a vizsgálat akkor, ha a családban többeknél, vagy a felmenők között előfordulnak migrénes panaszok.