Mire jó a szívultrahang?

A szív ultrahangos vizsgálata gyors és kíméletes módszer a szív állapotának felmérésére, káros hatása nincs. Vizsgálat előtt a hanyatt fekvő páciens meztelen mellkasát zselével kenik be – ez elősegíti a magas frekvenciájú ultrahanghullámok terjedését – majd az ultrahangos eszköz ’fejét’ enyhén a mellkashoz nyomva készítik el a felvételt.

Az ultrahang által közölt mozgóképen megfigyelhető a szívben található falak mozgása, a szívüregek, szívbillentyűk állapota, a vér mozgása, a szív pumpáló ereje. Segítségével kiszűrhető a szívritmuszavar, a kóros irányú véráramlás, a szívburokban esetlegesen megjelenő folyadék, az infarktust okozó vérrögök stb. Az ultrahang ezen felül képes a szívizom rugalmasságának megállapítására is. Az egészséges szív rugalmas, megfelelően pumpál, ezzel szemben tartósan magas vérnyomás vagy magas vércukorszint következtében elmerevedhet és ez hosszú távon akár szívelégtelenséghez is vezethet. Ilyen esetben a szívultrahang elvégzése megelőzésként is ajánlott, a korai diagnózissal elkerülhetőek a súlyos következmények.

Előfordulhat, hogy a szív egy rejtett zuga szorul vizsgálatra, ilyenkor – a gyomortükrözéshez hasonlóan – a nyelőcsövön keresztül készítenek ultrahang felvételt.

Néhány esetben indokolt lehet az ultrahang vizsgálatot megismételni, mert bizonyos elváltozások csak a panasz időpontjában láthatók, folyamatosan nem mutathatók ki.

A szegedi Stefánia Klinikán Prof. Dr. Varga Albert kardiológus végez szívultrahang vizsgálatokat.