Hogyan mérjünk vérnyomást otthon?

Mire figyeljünk?

Az otthoni rendszeres vérnyomásmérés sok hasznos információt nyújthat a diagnózis felállításához is, ha az alapvető szabályokat betartva végezzük. A vérnyomásmérés lehetőleg mindig ugyan abban az időpontban történjen. Első alkalommal érdemes a jobb és a bal karon mért értékeket összehasonlítani, és amelyiken a magasabb értéket kaptuk, azon javasoljuk a jövőben a mérést elvégezni.

vérnyomás mérés otthon

A mérést megelőző órában már nem ajánlott koffein tartalmú ital, alkohol fogyasztása, a dohányzás ill. a sporttevékenység. A mérés megkezdése előtt üljünk le kényelmesen, és legalább 5-10 percet töltsünk el így teljes nyugalomban. Az alkart helyezzük vízszintes helyzetbe, a mandzsettát pedig helyezzük fel a szívvel egy magasságba és húzzuk szorosra úgy, hogy két ujj még beférjen alá. A mandzsetta mérete befolyásolhatja a mérés pontosságát, nagyon vastag felkar esetén ajánlott lehet a csuklós vérnyomásmérő használata.

Mérés közben a lábakat ne tegyük keresztbe, ne mozogjunk, ill. lehetőleg ne beszéljünk, mert ezek is kihathatnak az eredményre. A mért értékeket vezessük vérnyomásnaplóban. A vérnyomásra rengeteg tényező hatással lehet pl. frontok, napszak, érzelmi állapot, étkezés stb. ezért fontos, hogy ne csak a mért adatokat, hanem a mérés időpontját és lehetőleg a körülményeket is rögzítsük.

Mit is mér a vérnyomásmérő, mik az ideális értékek?

A vérnyomásmérés során két értéket kapunk meg higanymilliméterben (Hgmm) megadva, az első az ún. szisztolés a második a diasztolés vérnyomás. Optimális esetben a mért érték 120/80 Hgmm alatt van, 140/90 Hgmm-ig pedig emelkedett, de nem kóros vérnyomásról beszélünk. Amennyiben viszont ennél magasabb értéket mérünk, mindenképpen konzultáljunk szakorvosunkkal.

A Stefánia Klinikán vérnyomás problémákkal kardiológia és hpyertónia szakrendelésünkhöz fordulhat bizalommal!

Bejelentkezés:

36 30 537 0350