Fontos a rostban gazdag táplálkozás, de miért is?

Az egészséges táplálkozás alapköve

A gabonaételek az egészséges étrend alapját képezik, hiszen rostok, fehérjék, szénhidrátok fő táplálékforrásai. A gabonákat azonban nem éppen a legkielégítőbb módon használjuk! Legfőbb alkalmazásuk még mindig finomított liszt formájában történik, pedig a teljes kiőrlésű gabonák rostokban sokkal gazdagabbak, és jótékony hatással vannak az emésztésre.

teljes kiörlés

Olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, mint az E-vitamint, B-vitamin, vas, magnézium, cink, szelén. Fokozzák a szervezet védőhatását többek között a koszorúér-megbetegedések vagy a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Egyes rostok megkötik az emésztőrendszerben a koleszterint, megakadályozva ezáltal a felszívódását. A vízben nem oldód rostok pedig mint egy súrolókefe, kipucolják a bélrendszert, telítettség érzést okoznak, ezáltal csökkentve az étvágyat.

További táplálkozási kérdésekkel, a diabétesz betegség étrendjével, életmódtanácsokkal, a szívbetegségek megelőzésével kapcsolatban forduljon bizalommal szakorvosainkhoz, tanácsadóinkhoz.

Bejelentkezés:  Stefánia Klinika Szeged, Arany János u. 1. +36 30 537 0350