Endoszkópia

Endoszkópia

A szervezet belső, üreges szerveinek vizsgálatához nélkülözhetetlenek az endoszkópos vizsgálatok. A vizsgálat lényege, hogy az orvos pontos képet kaphat a vizsgált szervről, az azt borító nyálkahártya állapotáról és szerkezetéről. Észrevételezheti a vizsgált képletet érintő gyulladást, vérzést, szűkületet, tumoros elváltozást.

Az endoszkópos vizsgálatok során az orvos egy vékony endoszkópot vezet be a páciens testébe, amelynek segítségével képet kaphat a szervezet esetleges rendellenességeiről. A szegedi Stefánia Klinikánál a legmodernebb endoszkópot használjuk, melynek előnye, hogy szkóp része a lehető legvékonyabb, emellett pedig rendkívül rugalmas, így nem okoz kellemetlenséget, vagy fájdalmat.

Az endoszkóp részei: merev, vagy hajlékony cső, egy megfelelő fényforrás, üvegszálas optika, melyet a monitorhoz csatlakoztatnak, így az endoszkóppal megtekintett képlet a monitoron kinagyítható, még jobban szemrevételezhető a vizsgált terület. Az endoszkóp a diagnosztikai előnyökön túl, lehetőséget nyújt kisebb beavatkozás elvégzésére is (pl. polip eltávolítása), illetve a műszer segítségével sor kerülhet mintavételre is.

Endoszkópos torony – a Stefánia Klinika a ma elérhető legmodernebb eszközökkel rendelkezik

Milyen vizsgálatok lehetségesek az endoszkóppal?

  • Lehetőség van a tápcsatorna endoszkópos vizsgálatára. Amennyiben a felső tápcsatornát vizsgálják endoszkóppal, úgy gyomortükrözésről (gasztrokópia), ha az alsó tápcsatornát vizsgálják, úgy vastagbéltükrözésről (colonoszkópia) beszélünk.
  • A bronchoszkópia lehetőséget nyújt a torok, a gége, a légcső és az alsóbb légutak endoszkópos vizsgálatára.
  • A húgyhólyag endoszkópos vizsgálatát nevezzük hólyagtükrözésnek.
  • Az endoszkóp előnyeit a nőgyógyászatban is hasznosítják.
  • Az ortopédiában, az arthroszkópiás eljárás kedvelt orvosi módszer a térdízület endoszkópos vizsgálatára, illetve kisebb beavatkozások elvégzésére.
  • Az orvostudomány egyéb ágai is használják, az endoszkópos vizsgálatok előnyeit.